Atrévete a Opinar

2014 o Res

MHPEl MHP ha traçat el nou full de ruta: convocatòria de la consulta pel 2014 i, sí aquesta és prohibida per Espanya, eleccions plebiscitàries pel 2016.

Allargar la legislatura fins al 2016 en cas de prohibició de la consulta és un dels màxims errors històrics que pot sofrir el procés de secessió de Catalunya.

Els aguments són: “No hem de fer-ho ràpid, hem de fer-ho bé” o “si fem la consulta és per guanyar-la”, eufemismes que podrien emmascarar la voluntat de guanyar temps i allargar la vida a les posicions reconciliadores.

Perquè cal culminar el procés al 2014

L’11 de setembre de 2012 va suposar una onada forta de mobilització que va permetre obrir una finestra d’oportunitat de transformació de la realitat, desconeguda pels catalans des de la República. El momentum arrivarà al seu màxim climax al 2014, quan es reuniran inèdites variables favorables que dificilment es repetiran en l’escensari actual.

En primer lloc, el 2014 és un gran imput simbòlic pel tricententari de 1714. La població ja ha assimilat la data com el moment del trencament. Una població castigada per la crisi i l’austeritat, i que ha trobat en el procés de secessió una espècie de “treva social” amb les classes dirigents i politiques, altrament deslegitimades arreu per la gestió de la crisi i la corrupció. Per la població, l’estat propi suposaria la fi del dèficit fiscal, amb el qual s´han justificat tantes retallades i s’han impedit polítiques anti-cícliques. No és casualitat que l’augment de partidaris de l’independentisme hagi ocorregut en l’escenari de recessió.

Alhora, la part del sector privat que és sobiranista concep l’estat propi com un vehicle per reforçar infraestructures (port, aeroport i corredor mediterrani), i vol aprofitar la fi del dèficit fiscal per reduïr el sector públic, els impostos i l’estat del benestar. Aquest suport es simètricament inherent a la caiguda de la rendibilitat per la crisi i, igualment, canviarà en cas de recuperació econòmica, on es primarà, altre vegada, el pacte fiscal.

El 2014 també és clau des de la perspectiva internacional, que està observant el que passa a Catalunya. L’interès, però, minvarà a mida que vagi passant el temps. Així mateix, el referèndum d’Escòcia al setembre de 2014 permet exposar a la comunitat internacional i a la Unió Europea la voluntat democràtica de dos pobles per elegir el seu futur. Encara que Espanya repeteixi que es tracta de marcs constitucionals diferents, la realitat es que la deixa en una pèssima posició democràtica. Deixar perdre l’oportunitat d’Escòcia es una clara victòria per Espanya.

Sí la qüestió és fer bé la consulta i garantir la victòria, el més òptim és iniciar un debat públic i obert sobre la secessió, i convocar el més aviat possible el referèndum pel proper diumenge 14 de setembre del 2014, tres dies deprés del tri-centenari i quatre dies abans del referèndum escocès.

Aquesta data seria la mes òptima per maximitzar la mobilització sobiranista, capitalitzar l’atracció internacional, plantejar el problema a les institucions europees i, alhora, quedaria invulnerable al resultat escocès.

Espanya li costaria molt actuar i prohibir la consulta en aquestes condicions. En algun moment del procés caldrà trencar amb el marc constitucional espanyol, i quin millor moment que quan el Tribunal Constitucional intenti impedir la consulta.

En el suposat cas que Espanya prohibís el referèndum de facto, llavors sí que caldria unes eleccions plebiscitàries, però no al 2016, sinó immediatament. Desprès de les imatges de guàrdies civils requisant les urnes, es pot garantir una victòria absolutíssima dels partidaris de la secessió, que permeti una declaració unilateral, i un reconeixament internacional inevitable.

Dir avui que en cas de prohibició no hi haurà ruptura, i que la legislatura durarà fins al 2016, és convidar a que la prohibeixin. I, alhora, és deixar la porta oberta a la reconciliació amb Espanya. Un pacte d’aquestes característiques no faria sinó retressar sine die la finestra d’oportunitat de la independència.

És el nostre deure aprofitar-la.

 

Constantí Segarra

Boxedpress.com

Estem a  Facebook i Twitter.

Tags: , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There is 1 Brilliant Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

Sites That Link to this Post

  1. Independència significa Ruptura | BOXED PRESS | 07/10/2013

Déjanos tu comentario crítico!

Top