Atrévete a Opinar

Els 75 dies que van sacsejar Catalunya

**reportatge especial**  

De l’11 de setembre al 25 de Novembre del 2012, Catalunya va viure els moments més apassionants de la seva vida postfranquista. Dies d’inèdit momentum del procés independentista, d’efervescència emocional, d’ il·lusió col·lectiva, de projecte compartit. Dies de la Política amb majúscules.

11sDesprés de la ressaca electoral toca analitzar el procés: com s’hi arriba, com es desenvolupa, i com queda després de les eleccions.

Sigui quin sigui el futur, i sent encara molt reduïda la perspectiva històrica, es ineludible la importància d’aquests 75 dies.

1. Com s’arriba al momentum? 

Les condicions objectives. 

La Gran Recessió s’inicià al 2007, després de la caiguda de la bombolla financera que havia mantingut, artificialment a través de l’expansió del crèdit privat, uns nivells de consum que estaven en perill per la constant reducció del poder salarial de la població, degut a les pròpies dinàmiques d’acumulació capitalista, les reformes neoliberals i la pressió competitiva del sud-est asiàtic en el procés de globalització.

Va afectar més greument a aquells països que tenien forta dependència a la construcció i forts vincles entre aquest sector i el financer, com els EEUU, Irlanda i Espanya.

Paral·lelament, la Unió Monetària Europea va reforçar la tendència diferenciadora entre unes economies centrals industrials,  diversificades i basades en l’exportació i una perifèria improductiva, incapaç de competir internament i que, amb una política monetària adversa, va multiplicar els costos de les exportacions extra europees.  Tendència, que les transferències monetàries (fons de cohesió, estructurals, etc) no van compensar.

És en aquest escenari que es focalitza la crisi mundial a la perifèria europea, on els estats, que havien mantingut una política de relaxació fiscal durant l’anterior expansió, i de socialització de les pèrdues amb l’arribada de la recessió, no disposaven dels recursos necessaris ni per desenvolupar polítiques anticícliques ni per devaluar la moneda, i es veuen abocats a la depressió i a la fallida i a demanar uns rescats que venen condicionats a la aplicació d’una severa austeritat.

L’austeritat és, alhora, el projecte de les economies centrals  propietàries de la major part del deute perifèric per garantir el pagament d’aquest (i guanyar, també, quota de mercat) i de les classes dirigents autòctones per intentar augmentar la rendibilitat del sector privat.

Catalunya, però, disposa de més mitjans que l’austeritat per augmentar la rendibilitat. Principalment, la fi del dèficit fiscal, que suposa la pèrdua de 16,000 MEUR anuals, un 8% del PIB. Si bé és una proporció constant els darrers vints anys, és, amb la crisi, que el sector privat català demana imperiosament la fi o la reducció del dèficit fiscal. O bé amb un pacte fiscal, o bé amb la independència.

A més, l’estat propi també potenciaria la competitivitat de l’economia catalana, sobretot en el terreny de les infraestructures.

En aquesta línea es comprèn el convertiment independentista dels Chicago boys catalans, com Jordi Galí o Sala i Martín.

Com bé explica Jordi Galí, el seu suport a la independència ve condicionat a que aquesta estigui basada “en els principis d’austeritat, una gestió empresarial en el funcionament de l’administració, un marc laboral flexible, una atractiva fiscalitat sobre empreses i un estat del benestar amb mínims desincentius”.

Ramon Tremosa afegeix la necessitat de tenir un estat propi que potenciï la competitivitat logística catalana, apuntalant estructures estratègiques com el corredor mediterrani o el port i aeroport de Barcelona.

La independència com a una oportunitat per reduir costos laborals, fiscals i socials, i augmentar la competitivitat empresarial i desenvolupar les forces productives.

Alhora, l’austeritat té uns efectes nocius per a l’atur i l’estat del benestar. La dialèctica es trasllada també a la població, sobretot  a unes classes mitjanes i populars molt castigades per la crisi, i que veuen, en l’estat propi, una relaxació de l’austeritat, i un impuls pel creixement i l’ocupació.

La independència com a garantia per blindar l’estat del benestar, per limitar la caiguda del poder adquisitiu, i mantenir les funcions socials de l’estat i certa redistribució.

És l’aprofundiment de la crisi global, accentuada en la perifèria europea, la que crea les condicions perquè tan el sector privat, per augmentar la rendibilitat i la competitivitat, i la població, per mantenir l’estat del benestar, apostin, majoritàriament, per l’estat propi. 

 

Les condicions subjectives

La mobilització popular.

El creixement de la mobilització popular independentista es multiplica des de la majoria d’Aznar i, sobretot, des del procés estatuari, l’organització de consultes, i es culmina amb la manifestació convocada per una organització de masses, l’ANC.

L’esquerra independentista, entronca el moviment dels 70 i 80 fins l’actualitat, amb la socialització del sobiranisme entre la joventut, la proliferació de casals independentistes, i la confluència en diversos moviments socials.

Alhora, malgrat l’escissió, l’independentisme a ERC sobreviu a Colom i Rahola i es consolida entre les bases republicanes, mentre es contagia també a una CDC que, congrés rere congrés, evoluciona cap a les tesis sobiranistes.

El naixement de Solidaritat Catalana, a l’adoptar un discurs nítidament independentista com a única i urgent solució per sortir de la crisis i dels beneficis de l’estat propi, és una font constant de contradicció al doble discurs de CiU i ERC i accelera el factor subjectiu del procés.

Des de la sociologia, es fa esment a una evolució generacional on la gran majoria de la població nascuda amb la immersió lingüística i la TV3, i que no ha viscut la dictadura, ja només es sent catalana o més catalana que espanyola. Si bé és cert que el sentiment identitari ha augmentat des dels 80, aquest no ha anat corresponent clarament en un augment del suport independentista.

És, amb la crisi, que el suport social per la independència es multiplica i, des de la aplicació de la austeritat que passa ser majoritària a Catalunya.

 Crisi i suport independència Catalunya

Els interessos de partits. Al Juny del 2012, les alarmes sonaven dins la federació nacionalista. Amb l’agreujament de la crisi, una erràtica política econòmica basada en l’austeritat, i la imminent petició d’un rescat, creixia fortament el descontent i es reduïa el suport electoral a CiU.

Les enquestes de principis d’estiu de La Vanguardia i de l’ARA pronosticaven una forta davallada de CiU  fins a 55 diputats.

sondeig JunyÉs aleshores que CiU fa un canvi estratègic. El govern adopta el discurs sobiranista i facilita la promoció de la manifestació, en la difusió i en el seguiment des de la televisió pública.

Amb aquesta aposta guanyava posició negociadora amb Madrid per tenir un nou pacte fiscal o evitar intervencions i, alhora, neutralitzava la oposició social a les retallades, amb bones dosis de patriotisme i intentant liderar “en esperit” la mobilització popular.

 

2.El momentum 

L’11-S suposa l’explosió del momentum, a l’haver reunit, -després d’acumular diversos bagatges i recorregut diferents camins-, una òptima unió de les condicions objectives i subjectives per encaminar el procés de secessió.

La manifestació: La més gran mobilització de la història de Barcelona, -si bé, possiblement, menor al milió i mig-, és la font catalitzadora que obra, de bat a bat, la finestra d’oportunitat per desenvolupar el procés de secessió.

Mostra arreu i a tothom, començant pels propis catalans, l’incontestable suport social a la independència -un moviment intergeneracional, interclassista i intercultural/lingüístic- que fa viable l’obrir genuïnament un enfrontament democràtic per assolir l’estat propi.

El líder: En acabada la fracassada reunió amb Rajoy, el 20 de setembre, Artur Mas fa la roda de premsa de la seva vida. D’una banda crea un inèdit feedback amb la població mobilitzada. De l’altre, deixa en clar fora de joc a la poderosa Espanya.

Per primera vegada en els les darreres dècades, un president de la Generalitat es mostra disposat a fer un cop de puny sobre la taula i dir prou. Fa un desmarcatge impensable del catalanisme tradicional pactista, i anuncia que liderarà un procés de confrontació democràtica amb l’estat que pot passar per la internacionalització del conflicte i la ruptura constitucional si es prohibeix la consulta.

A més, Artur Mas sap llegir el moment històric i fa de la independència la solució a la crisis, prometent als empresaris menys impostos i a la població menys retallades.

La societat: És justament en els moments de màxim rebuig i manca de legitimitat a la casta política, que la societat es posa al davant d’un procés polític. L’estat d’il·lusió col·lectiva creat a la manifestació s’allarga durant el cicle, on només  hi ha una conversa i augmenta el consum mediàtic.

Poca cosa més transformadora existeix que un subjecte conscient de la seva capacitat d’interactuació i fer-se partícip del moment actual, del projecte polític compartit.

La reacció espanyola: Reaccionen tard,  de forma irada, i combina un dur –i encertat- discurs de la por amb posicions reconciliadores.

En 75 dies hem vist un gran recull d’amenaces, que han mostrat la cara més reaccionària del nacionalisme espanyol. El principal discurs ha estat l’exageració dels costos de la independència que, d’altra banda, potser sí que havien estat massa minimitzats per les forces sobiranistes.

S’han concentrat en si Catalunya es podria mantenir dins la UE – i el mercat comú- un cop independent. És un argument clau, doncs part del sector privat català, que sí que donaria suport a l’estat propi per augmentar rendibilitat i competitivitat, miraria amb recel al procés si no estigués garantida la permanència al mercat comú o amb un bloqueig/boicot econòmic d’ una Espanya que encara representa el 50% de les exportacions catalanes.

L’amenaça s’ha ramificat en el dramatisme de la impossibilitat de pagar les pensions, el no reconeixement de títols universitaris, la fractura social o l’amenaça militar.

No obstant, caure en el discurs d’ analitzar les conseqüències negatives de la secessió, encara que sigui per exagerar-les, parteix de la premissa que la independència és viable, un inèdit salt qualitatiu en el debat sobiranista. El discurs de la por va lligat a la por que Espanya té a la seva pròpia viabilitat econòmica, política i territorial si Catalunya s’independentitza.

Han combinat la por amb històrics posicionaments reformistes reconciliadors. En aquests 75 dies, el PSC ha defensat el dret a decidir, el PSOE una reforma federal de la constitució i el PP, en boca de Sánchez-Camacho, un pacte fiscal que respecti el principi d’ordinalitat i limiti la solidaritat interterritorial al 4% del PIB.

Alhora, han sortit varis manifestos de la societat civil espanyola, que portava tres dècades callada en qüestions catalanes, defensant la unitat estatal.

Brussel·les: el cas català ha posat la UE entre les cordes, amb declaracions contradictòries entre els propis membres i portaveus de la Comissió Europea.

Una UE deslegitimada amb la crisis que, mentre  es vanagloria de ser l’ avantguarda dels estendards democràtics arreu i aconsegueix premis Nobel, se li obre un inesperat front intern que, seguint segrestada pels interessos estatals, espera i desitja que no s’arribi a consumar, evitant fer posicionaments oficials fins que arrivi una demanda formal.

Exposició internacional: L’atracció mediàtica global fou dels camps de batalla que més van fer témer a l’estat. Durant el cicle, Catalunya va ser portada de diaris de punta a punta del planeta, un clar avens en l’exposició mundial. Des de reportatges especials a Bloomberg TV, Al Jazeera, Russia News, o Fox TV, a l’exhaustiu suplement de The Guardian o la ocupació diària de les pàgines del Financial Times.

El més prestigiós mitjà de comunicació del món va ser escenari d’un total de 84 articles sobre Catalunya durant els 75 dies, entre editorials, articulistes, vídeos i cartes al director. Es va traslladar allà el debat obert: la viabilitat de la independència, llistat de costos, recomanacions a inversions i cartes creuades entre les quals van participar varis diputats del PP i l’ambaixador espanyol a Londres, el senyor Federico Trillo.

Si l‘exposició en sí ja va fer tremolar Espanya, la majoria de línees editorials encara més: permetre una consulta sí així ho demanava la població obviant qualsevol lligam constitucional, mostrava a Espanya que, en cas d’arribar fins al final, la teòrica complicitat internacional seria durament contrastada amb peticions genuïnament democràtiques i posicions antiespanyoles, ja sigui per motius culturals i històrics o per la pèssima gestió de la crisi.

 

3. Les eleccions

El 25-N no va suposar la culminació del cicle, sinó que va mostrar la debilitat del procés.

És cert que existeix una majoria parlamentària i social explícitament independentista, però no es va plasmar electoralment el teòric moviment sísmic obert amb la manifestació, va mostrar certa pèrdua de momentum, i la recuperació de la iniciativa a Espanya i al catalanisme reconciliador.

La suma de % de vots de CiU, ERC, CUP i SI no superen els resultats aconseguits per vots partits independentistesCiU, ERC, SI i RCAT al 2010. Nomes contant ICV, les forces a favor de la consulta superen els resultats del 2010, però per un marge molt reduït.

 

La no maximització de les forces independentistes

CiU ha dut a terme una campanya electoral criticable, car si bé explicitava el caràcter referendari, exagerava el rol messiànic i s’apropiava i instrumentalitzava el procés descaradament per  aconseguir una majoria excepcional i vincular-la amb l’austeritat.

L’autèntica contra-campanya unionista des de UDC i Duran i Lleida, rebuts acríticament per la cúpula de CDC, ha limitat encara més un augment del suport electoral.

L’eufòria en la seu republicana la nit del 25-N és compartida en una perspectiva estricta de partit (segona força, influència al govern, primera força d’esquerres i eliminació de Solidaritat) però és més limitada des d’una perspectiva de maximitzar el procés de secessió.

L’escenari més òptim per l’acceleració del procés de secessió -convocatòria consulta en 18 mesos, proclamació i internacionalització-, hagués estat una candidatura unitària entre les forces sobiranistes que assumís exclusivament el full de ruta de l’ANC, maximitzant la eufòria col·lectiva i empenyent el procés malgrat les vacil·lacions convergents.

El desmomentum es va començar a crear amb la fallida reunió entre ERC i SI, per una candidatura unitària.   A criticar ERC, per negar el caràcter històric de les eleccions I prioritzar els interessos del partit als del procés i a SI, per actuar irracionalment en les seves exigències: si les enquestes pronosticaven ja dificultats en el concurs per separat, calia haver cedit més.

La errònia campanya de CiU i la falta d’una candidatura unitària coherent amb el full de ruta de secessió van limitar, disgregar i desmotivar el vot independentista.

 

La mobilització de d’unionisme i la desconfiança en el procés a l’àrea metropolitana. 

La identificació del procés amb una majoria absoluta/excepcional i, sobretot, amb el manteniment de l’austeritat van limitar el suport social a les candidatures sobiranistes, sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona.

A l’Hospitalet de Llobregat, segona ciutat de Catalunya, CiU es queda en tercera posició, mentre que ERC es sisena, constant que es repeteix en aquells zones urbanes més populars i castellanoparlants.  A Santa Coloma de Gramanet, CiU es cinquena força, i ERC sisena.

Aquest ordre es repeteix a Badia del Vallès, -la població que, amb €11,900, suposa la renda per càpita mes baixa de tot Catalunya-, on la suma de vots de CiU/ERC/CUP i SI arriba al 16% dels vots, i es queda al 30% inclús si es suma ICV.

A només 17 kilòmetres, a Matadepera, també al Vallès, on, amb €32,300 renda/càpita es  la població més rica de Catalunya, els resultats son molt diferents. CiU i ERC arriben al 75% dels vots, proporció que es similar a comarques.

Badia-Matadepera

El discurs de la por i la campanya frontista han mobilitzat el votant unionista, frenant la davallada socialista, augmentant el PP i la multiplicació de Ciutadans que, amb una retòrica lerrouxista i de regeneració democràtica, creix espectacularment, limitant l’assumpció de l’independentisme en el cinturó roig de Barcelona. De fet, la CUP és l’únic partit independentista que treu més vots a Badia que a Matadepera, mostrant el potencial que te el sobiranisme d’esquerres a l’àrea metropolitana.

Alhora, els resultats mostren com, si bé les condicions objectives i l’èxit de la manifestació apuntava a que l’independentisme havia sigut acceptat per les classes populars i de cultura espanyola, això no ha acabat passant.

El cicle no ha provocat un moviment sísmic perquè la majoria de la població de renda baixa, castellanoparlant, de l’àrea metropolitana de Barcelona, no veu la independència com  un guany material immediat.

No hi ha hagut des de l’esquerra un vehicle polític suficientment fort per identificar alhora, l’estat propi amb la reversió de l’austeritat i l’adopció d’una política econòmica favorable a l’estat del benestar, la plena ocupació i la redistribució.

 

 4.       El nou cicle: l’esquerravergència i la reacció espanyola

L’esquerravergència representa, sociològicament, a les classes mitjanes catalanes que sí volen l’estat propi. No hi ha grans diferències socioeconòmiques entre els dos partits més enllà de retòriques i diferències personals que es remunten al tripartit.

esquerrovergència. Artur Mas i Oriol JunquerasEl pacte, teòricament, consolida el procés de secessió, marcant la consulta al 2014, augmenta la importància de les relacions exteriors, i reorienta el govern cap a posicions més socialdemòcrates, a l’intentar relaxar les retallades i combinar-les amb la recuperació d’impostos a les capes altes, com successions o patrimoni i amb la col·locació de Neus Munté com a nova consellera.

El pacte, no obstant, no ha aconseguit marginar el catalanisme reconciliador, aquell sector econòmico-polític que, -des de La Caixa, la patronal i La Vanguardia a UDC- sí que podria estar a favor d’una reducció del dèficit fiscal i d’augmentar la competitivitat empresarial catalana, però que no vol la independència si aquesta ha de venir a través de la ruptura constitucional espanyola.

El seu objectiu actual, assumit el pacte amb ERC, és el no posar data al referèndum, per evitar un estat permanent de conflicte amb Espanya i guanyar temps per restablir ponts, i mantenir els límits de dèficit públic aprovats, un 0.7% del PIB pel 2013, que, inclús amb les reformes impositives proposades per ERC, comportarà unes retallades d’uns 4000 milions d’euros més en els pròxims pressupostos.

La seva influència es nota en el pacte de govern que es nega a fixar una data per la consulta i permet una clàusula per aplaçar-la, en la no creació d’una conselleria exclusiva d’afers exteriors, en frases com “només farem la consulta si és per guanyar-la”, en el manteniment dels objectius del dèficit públic i les consegüents retallades i en la permanència dels consellers més neoliberals com Boi Ruiz o Mas-Culell.

ambiguitat MAS

En sí, es manté la ambigüitat, un calculat equilibri que correspon a que la direcció de CDC no ha decidit, encara, si tirar endavant el procés de secessió fins a les últimes conseqüències o assolir un nou pacte amb Espanya. Prefereix mantenir les dues opcions obertes en el nou escenari. Lluny d’estar enterrades, la puta i la ramoneta seran una constant aquest 2013.

En els propers mesos, però, la ambigüitat serà insostenible. Si Mas segueix endavant el procés es tensaran les relacions CDC-UDC, sent possible un trencament amb l’unionisme. Si s’acaben reconciliant les posicions, s’obriran les portes perquè sigui des de l’esquerra d’ on es lideri el procés de secessió.

L’altre obstacle és una Espanya que ha recuperat certa iniciativa, i podria passar a l’ofensiva (llei Wert, intervenció de l’autonomia quan Catalunya superi el límit de dèficit públic, i no pactar un nou règim fiscal) o a encarrilar les negociacions, buscant un nou pacte fiscal en línea de l’original, contant amb la complicitat dels reconciliadors catalans i intentar avortar el procés independentista.

De l’èxit del procés actual –un procés liderat per la dreta que intenta representar, alhora, els interessos del sector privat català i de la majoria de la població- dependrà de l’habilitat dels sectors genuïnament sobiranistes de l’esquerravergència per ignorar la pressió dels reconciliadors i iniciar un enfrontament democràtic amb Espanya, la internacionalització del conflicte i la ruptura constitucional.

Només una forta i continuada mobilització popular independentista podria compensar les pressions que rebrà el govern per reconciliar posicions.

Matemàticament i política encara és possible seguir el procés amb l’esquema actual i assumint els resultats. Amb una bona gestió dels temps podria recuperar el momentum si es convoca la consulta amb antelació el més aviat possible.

D’altra banda, la crisi no acabarà en els propers anys, així que les condicions objectives romandran obertes.

Si CiU acaba pactant, encara hi ha marge per l’esquerra per seguir endavant amb el procés. Caldria, però, un canvi de prisma i, prescindir de la transversalitat i la ambigüitat per garantir la fi de l’austeritat i millores materials a aquells sectors socials que, avui, encara no aposten per la independència.

ERC, ICV i la CUP, com va demostrar al debat d’investidura, són els subjectes polítics amb més potencial de creixement si l’actual procés defalleix i, intentar crear un nou pol d’esquerres sobiranistes que esdevingui una alternativa real per aconseguir, alhora, l’aturada de l’austeritat i l’assoliment de la independència.

 

Constantí Segarra

Boxedpress.com

Estem a  Facebook i Twitter.

Tags: , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 20 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. jake says:

  Me gusta el término “esquerravergencia”, es muy descriptivo. ¿cuántas veces se ha aborrecido de que tras unas elecciones se producen pactos que de haberse sabido con anterioridad a la celebración no habrían tenido los votos de muchos ciudadanos? ¿el votante de CIU está de acuerdo en que su voto se sume a la opción de ERC? no es un caso único, es un fallo sistémico.

  Muy inteligente celebrar el “referendum” en 2014, sin tiempo de que aparezcan fisuras entre los dos partidos.

  Me pregunto qué ocurrirá cuando la gente decida hartarse y haga voto de castigo, porque no hablan del paro catalán, ni de la recesión, ni de los recortes que van a caer en este trimestre, ni de los despidos en la admon. local.

  • Uh ah! says:

   Shhhhh, no parlis d’això o diran que ets un espanyolista… Que per als polítics sembla no exisitir la crisi, ni l’atur, ni el drama social, només la independència … /// Shhhh, no hables de eso que te dirán que eres un españlista… Que para los políticos parece no exisitir la crisis ni el paro, ni el drama social, sólo la independencia….

 2. Arnau says:

  Es veu que no podem reivindicar la Catalanitat, la independència etc… etc..Per “ELLS” ara (diuen) que el més important es l’atur, els desnonaments, el drama social…..Però.Però mira per on ELLS si que poden posar traves al català, a veure si es poden carregar la NOSTRA llengua. En que quedem? Sou un pallassos escanyolistes.

  • massmedia says:

   Arnau, deja de fumar porrillos que te nubla el entendimiento y te llena de veneno el corazón / Deixa de fumar porros que et beuen l’enteniment i t’omple de verí el cor.
   I si no fumes, mira que et fiques al cos i si no et fiques res, mira que et fiques a l’ànima que et fa de mal pair.
   El mon, per sort, es més ampli que els fatxes espanyolistes (hi ha moltíssims espanyols que no son fatxes) i els fatxes catalanistes (hi ha moltíssims catalans que no som fatxes). No t’enverinis, expressa la teva opinió i no enverinis als altres i deixa que expressin també la seva opinió, tan legítima com la teva o la meva. Haver nascut a una terra o tenir una llengua i una cultura ens legitima per defensar-les, però no per satanitzar tot el que no pensi com tu, també tenen/tenim dret a la vida i si els hi negues serà impossible construir res, ni tan sols conviure,Salut ¡

 3. pdruskin says:

  Interesante y bien estructurado articulo…no comparto en absoluto las tesis soberanistas especialmente cuando se basan en los argumentos economicos de Sr. Sala i Marti (bastante mas estridentes que el color de sus chaquetas… pero eso es otra historia).
  Un par de reflexiones

  (1) la eclosion del soberanismo no sucede por casualidad…desde la ANC , la utilizacion de medios afines (TV3, El Periodico, La Vanguardia…), los videos del Sharif en YouTube, la presencia en la prensa internacional de la agenda secesionista, obedece un plan, todo hay que decir, muy bien estructurado.

  (2) es el primer articulo que desde el campo secesionista se “menta a la bicha” reconociendo que hay bolsas importantes de poblacion impermeables al diluvio de mensajes soberanistas…si la “esquerraconvergencia” esta consiguiendo poner en jaque a la España profunda -politicamente hablando- imaginense lo que significaria un campo unionista bien organizado para la viabilidad del proyecto independentista: Si L’Hospitalet se declarase munincipio constitucional español en una supuesta Cataluña independiente, que haria el Sr. Mas, les enviaria los “tanques catalanes, per defensar l’unitat de la patria” ?

  El problema de abrir la caja de Pandora, es que nadie hasta ahora encontro el modo de cerrarla…para este viaje no hacen falta alforjas ( ni Itacas)

  • Opina says:

   No me voy a molestar siquiera en profundizar en la réplica al epígrafe 1) de tu post porque pone muy de relieve dos cosas: la primera, tu desconocimiento de Catalunya (y no me digas que vives aquí o que has nacido aquí, pues si algo caracteriza a numerosos catalanes es, precisamente, el autodesprecio y la ignorancia acerca de su propia nación); la segunda, que me alegro de que lo veas todo desde la óptica, tan de moda, de las teorías conspiracionistas, cuanto más engañados estéis algunos, menos capacidad de respuesta tendréis y, vistas las respuestas de las que es capaz el nacionalismo español, tanto mejor que lleguen tarde y mal.

   En cuanto a lo que expones en el epígrafe 2) voy a ser muy clara y directa, pues el tiempo de andarse con paños calientes y tergiversaciones terminológicas hace tiempo que ha terminado. Aludes a la existencia de “”bolsas importantes de población impermeable al diluvio de mensajes soberanistas”, presumiendo lo que esas personas harán si llega el día en que tengan que decidir entre quedarse como están en lo que España puede dar de sí y puede ofrecerles y dar un salto adelante hacia la creación de un estado nuevo. Presupones que elegirán constituirse en lo que en cualquier otro país o rincón del mundo sería calificado como de colonos o, en todo caso, equiparable a esos franceses de tercera generación que reclaman la implantación de las leyes islámicas en territorio francés, reniegan de la cultura y lengua francesas y reclaman constituirse en una especie de patria de colonos apegados a una única nacionalidad, la de origen de sus ancestros. Porque así es como habría que calificar lo que tú expones. No tiene otro nombre ni otra consideración.

   Yo no estaría tan segura de una mayoría de esas personas que tú metes, sin más, en la “bolsa de impermeables” deseen eso para sí o para sus hijos. No creo que deseen, llegado el caso, ser vistos como colonos españoles, responsables de frenar la plenitud de los derechos nacionales de esa mayoría de catalanes con sentimiento de pertenencia a Catalunya (con independencia de su origen).

   Los nacionalistas españoles siempre estáis abusando de las alusiones a esas supuestas “bolsas impermeables”, pretendiendo balcanizar la cuestión catalana, convirtiéndola en una guerra de etnias, apelando al frentismo étnico o en función de los orígenes, lo cual, a mi entender, evidencia la natualeza profundamente etnicista del nacionalismo español de matriz castellana. La clase de nacionalismo más repugnante de cuantos la Historia hado de sí.

   Yo no diría que existan “importantes bolsas de población impermeables al sobranismo”. Diría más bien que existe una incapacidad histórica de los soberanistas de salir de su cascarón endogámico, de expandir su mensaje a todos los sectores de la población y no sólo a los convencidos. Ha sido, de hecho, esa falta de expansión y pedagogía la que no ha permitido que las razones que avalan la creación de un estado que nos sea propio, que no sea hostil a las personas que viven en Catalunya, lo que ha propiciado que los partidarios de la independencia, aún siendo mayoría, no hayan alcanzado aún una mayoría suficientemente amplia en determinados municipios y/o barrios. Esta endogamia, esa poca proclividad al proselitismo tan características del independentismo catalán de toda la vida, han sido la causa por la que ciertos sectores de población aún son pasto fácil de los mensajes lerrouxistas, de la propaganda del miedo y del frentismo desplegada por el nacionalismo español. Una asignatura pendiente que habrá que superar en el corto plazo de un año si realmente queremos que TODOS los catalanes, tanto los que han nacido aquí como los que no, puedan contar con un Estado que les sea propio, que trabaje a favor de ellos y de sus intereses, que no les sea hostil ni les cargue las alas de plomo como hasta ahora ha venido haciendo el Estado español.

   • pdruskin says:

    “Opina” :gracias por tu respuesta…

    No, no creo en teorias conspiracionistas, ni que el mundo se creó e 7 dias, ni en el dogma de la Santisima Concepcion. Lo que si te digo es que basado en mi propia experiencia, digamos profesional, sé reconocer un buen trabajo de planificacion estrategica… mi comentario respecto al timing de la eclosion del soberanismo y en concreto a su presencia en los medios internacionales iba en esa direccion.

    Respecto su opcion nacionalista catalana, solo recordarte que hay mas opciones de analisis de la realidad, el que yo discrepe del soberanismo no me convierte automaticamente en “nacionalista español” . Me ubico en las antipodas de piromanos irresponsables como Wert o Rodriguez Ibarra que creo que se acercan mas al estereotipo que mencionas, ni mejores ni peores que personajes como Lopez Tena o Carod Rovira por darte dos referentes en el campo nacionalista catalan. Por suerte o desgracia, la realidad es mucho mas compleja que el analisis binario de catalans vs castellans, canarios vs godos, moros vs cristianos, judios vs gentiles, blancos vs negros, latinos vs gringos… la lista es infinita como ves.

    Mira, yo no pongo a nadie en ninguna bolsa: soy de la generacion que corrio delante de los grises, que tenia en su coche una enganchina de “el catala, cosa de tots” aunque en casa no lo hablase, que se acuerda de quienes eran els Joglars, que vio a Jordi Pujol por TV3 dirigiendose en castellano a la ciudadania el 23 F (aquello que cantaba La Trinca: tranquil, Jordi , Tranquil, que es la Guardia Civil, tu tranquil…) pero sobre todo de la generacion que impulsó a Catalunya en cualquier registro que te apetezca, como no lo habia hecho en 1000 años de historia… no me vengas con topicazos de ” plomo en las alas” y permiteme que sea muuuuy exceptico con cualquier proyecto que venga de una casta politica que un dia quiere ser Massachussets y al siguiente Montenegro, que quiere la autodeterminacion pero prefiere hablar de interdependencia en vez de independencia o todo lo contrario….

    Un placer poder debatir opiniones contigo en cualquier caso…

    Seny i bona sort pel 2013 :-))

    • pdruskin says:

     correccion (ay esta memoria mia ..) Jordi Pujol hablo por RNE no por TV3 el dia del golpe.

    • Opina says:

     Es curioso, usted me critica que le defina como nacionalista español, pero, sin embargo, hace lo propio conmigo. Quizás convendría que antes nos pusiéramos de acuerdo en lo que cada uno entiende por ese término. Seguramente, si nos atenemos a la construcción doctrinal que se ha hecho de la materia, llegaríamos a la conclusión de que existen no sólo diferentes grados de nacionalismo, sino que también existen nacionalismos de signo muy diverso, unos muy preocupantes, otros completamente legítimos y justificados. Y convendrá conmigo en que uno de los nacionalismos más preocupantes es aquel que busca imponer la predominancia de su cultura sobre otras culturas, bien sea a base de ejercer todo el poder que otorga el hecho de tener un Estado como por la vía de las colonizaciones masivas, aunque lleven el nombre de migración.
     Pero como ése sería un tema muy largo, vamos a centrarnos en el que se refiere al artículo. Usted insiste en la teoría de la estrategia planificada para lograr una eclosión masiva del soberanismo. Y yo le digo que si alguna estrategia se aprecia es la que han desplegado los distintos y sucesivos gobiernos y regímenes españoles con relación a la cuestión catalana, especialmente desde la derrota de 1714 y la posterior abolición de nuestras instituciones y constituciones. Si yo le dijera a usted que no he necesitado asistir a un solo acto soberanista, leer un solo medio catalanista, para llegar a esta situación de ruptura afectiva total e irreversible con la idea de seguir cambiando España para que Catalunya pueda tener encaje ¿no me creería, verdad? Y, sin embargo, ha sido así. Me ha bastado con leer prensa española o de signo españolista. Me ha bastado con escuchar radios españolas o de signo más bien españolista. Me ha bastado con informarme a través de cadenas de televisión españolas o de signo españolista. Me ha bastado que, por razones de trabajo, haya tenido que mirarme el BOE casi cada día, consultar a menudo los Presupuestos Generales del Estado y las leyes de acompañamiento. Tanto es así que muchas veces afirmo que no es que Catalunya se vaya, sino que España nos echa. Que no es que Catalunya se independice, sino que es España la que lleva tiempo independizándose de Catalunya. Debe ser que formo parte de esa bolsa de impermeables a ciertas estrategias de movimientos soberanistas. O que no los he necesitado para llegar a mis propias conclusiones sobre la imposibilidad absoluta de permanecer en España si no queremos perecer como nación a todos los efectos, el económico, el social y el cultural. Me ha bastado con ser permeable a las estrategias de signo contrario, las españolas. Reflexione sobre eso, por favor, pues si por un minuto se aviene a creerme, empezará a comprender muchas cosas.
     No me lleve usted como agua a su molino. Yo tampoco creo en que todo es blanco o negro. Soy muy consciente de los defectos de los que adolecemos los catalanes, de los errores que hemos cometido o que han cometido nuestras clases dirigentes. Pero uno de esos defectos es, precisamente, el que yo destacaba antes y que afecta principalmente al independentismo “de toda la vida”: su incapacidad de ir más allá de sus propias filas, su creencia errónea en que la verdad se impondrá por sí sola sin necesidad de pedagogía y de proselitismo”. En este sentido, tenemos mucho que aprender de la capacidad de proselitismo, de la agresividad con que el nacionalismo español penetra hasta el tuétano del último de los ciudadanos poseedores de DNI. Si algo se puede criticar del soberanismo catalán es precisamente el no haberse molestado nunca en ir a los barrios y pueblos habitados mayoritariamente por ciudadanos más permeables, a priori, a los mensajes del españolismo más sentimental, para exponer las razones, los pro y los contra, con honradez, eso sí, pero sin complejos y sin manías. Por tanto, me reitero en mi creencia de que no es que existan bolsas impermeables al catalanismo en ciertas zonas, sino que el catalanismo ha abdicado demasiado a menudo y de antemano de ir a exponer sus razones a esos lugares donde se supone que están esas bolsas. Con su ausencia, con su abstención, se las ha servido en bandeja de plata a las formaciones más extremistas del nacionalismo español (Ciudadanos y PP), pensando que quizá el PSC haría su papel integrador de siempre, olvidando que el PSC actual está roto y descompuesto y que ya no hace ningún papel relevante más allá del de confundir a sus potenciales votantes.
     Hace muchos años, estuve en un congreso en Madrid en el que hablaba Nicolás Redondo, el histórico dirigente de la UGT, ¿recuerda? Yo también tengo una edad ¿sabe? Siempre me acordaré de lo que dijo: que no entendía a los que, de forma directa o de forma sutil e indirecta (como usted hace), se vanagloriaban de haber sido perseguidos por el franquismo; que no había ningún honor en haber sido apaleados por los grises o haber estado en la cárcel. “En una dictadura, no hay ningún mérito en acabar en la cárcel, es lo más normal que te puede pasar si te comportas como una persona medianamente decente y, además, una desgracia para quien debe sufrirlo”. Por eso ni se me ocurre contarle mis batallitas de aquellos años o de los años posteriores en los que seguía habiendo cuestiones muy graves que resolver y por las que también podías recibir duras represalias. Porque ni aunque me hubiera pasado 30 años en una cárcel franquista, me sentía avalada para realizar afirmaciones del calibre de las que usted realiza, cuando se permite decir que “su generación impulsó a Catalunya en todos los órdenes como no había avanzado en 1000 años”. ¿Qué decir ante una manifestación de ignorancia supina como ésa de lo que es y ha sido Catalunya a lo largo de los últimos 1000, 800, 500 o 300 años? La lista de los distintos momentos de “subidón” y “bajón” por los que ha atravesado esta desafortunada región del mundo sin el concurso de los de “su generación” sería tan larga que daría para un blog entero. De todos modos, gracias por su sacrificio personal, faltaría más.
     Plomo en las alas es una metáfora, no un tópico. Las alas se te cargan de plomo cuando ya desde el siglo XVIIII se inició una política fiscal en la que los catalanes acabábamos pagando más de doble y del cuádruple que el resto de España en muchos tributos, los más significados. Las alas se te cargan de plomo cuando en los últimos 30 años, la suma de dinero que se ha ido de Catalunya para no retornar asciende poco más o poco menos que a 260.000 millones de euros. Y para nada o para nada bueno, vistos los resultados. Las alas se te cargan de plomo cuando ves que en el capítulo de subvenciones a empresas de los gastos no territorializables del Estado, las ayudas a empresas que quieran establecerse en la zona centro peninsular, Madrid y alrededores, ascienden a un 80% de media sobre el total, mientras que esas mismas ayudas a empresas que quieran establecerse en Catalunya apenas suelen rondar el 0.02% de la partida. Las alas se te cargan de plomo cuando observas el mapa de infraestructuras e inversiones del Estado, bien directas, bien a través de transferencias, sólo del último cuarto de siglo, ya no le digo nada si nos vamos más atrás. Las alas se te cargan de plomo cuando en lo que concierne a la cultura y lengua propias, cada cierto tiempo volvemos a estar situados en la casilla inicial del tablero de juego, en un eterno y macabro retorno al punto de partida establecido por el Decreto de Nueva Planta.

     • pdruskin says:

      “Opina”, de nuevo, gracias por tu respuesta, no nos pondremos de acuerdo ni tampoco es la intencion, pero a riesgo de monopolizar el espacio, algunos comentarios adicionales al hilo de los tuyos….

      (1) Las creencias definen al individuo, por poner un ejemplo facil, una persona que acepta la doctrina de la Iglesia Catolica se define como “catolica” … una persona que asume los “mitos nacionales catalanes” (tu ya me entiendes, desde Guifre El Pilos hasta la supuesta perdida de las Libertades Nacionales en 1714) se define como “nacionalista catalan”… ninguno de los dos ejemplo per-se tiene connotaciones negativas. Intenté hace lo mismo para ver si me salia “positivo” mi prueba de nacionalismo español y no hubo manera.

      (2) Hablando de mitos, siempre me sorprendio lo de la perdida de las “libertades nacionales” de Catalunya en 1714, tanto por el nombre (“libertades”) como por el adjetivo (“nacionales”).

      En ese momento de la historia convendras conmigo que “libertades” como las entendemos hoy en dia, en cualquier lugar del mundo, habia pocas, Unos cuantos reyezuelos se aliaban o se peleaban con otros pares para repartirse la “finca” con ayuda de unas ciertas clases dominantes (clero, comerciantes, terratenientes…) a cambio de una serie de privilegios. El pueblo, entendido como mayoria social, de libertades tenia bien pocas (en Castilla, en Catalunya, o donde quieras buscar)

      Las clases dominantes catalanas en el contexto de la Guerra de Sucesion del Reino de España hicieron su apuesta y perdieron. Creo que los detalles del porque los conoces tu mejor que yo (y un buen recordatorio respecto a lo que esperar de “internacionalizar conflictos”). Permiteme que dude respecto a si el pueblo llano percibio diferencia alguna.

      Respecto al adjetivo de “nacional”, lo que no se puede es mezclar acepciones… el concepto “politico” de nacion como reflejo de la soberania del pueblo no se plasma hasta los tiempos de la Revolucion Francesa en la Constitucion de 1791… Otra cosa es la acepcion “cultural” del término pero politicamente hablando los que perdieron “libertades” (privilegios) en 1714 fueron las clases dominantes.

      En fin, quien sabe… como tu dices, estas batallitas pasaron, no hace 30 años sino 300 por lo que admito que puedo estar totalmente equivocado.

      (4) Al hilo, del plomo en las alas, echale una ojeada a la contribucion de dos catalanes civiles (olvidados tanto por el nacionalismo catalan como por el español) en buscar alternativas a la estructuracion de España y el encaje nacional de Cataluña en ella: Estanislau Figueras y Francesc Pi y Margall. Ambos presidentes de la efimera 1a Republica Española…y me paso por alto la de Prim que creo que es mas conocida.

      (5) Respecto a la frase de Nicolas Redondo, con todo el respeto que merece su figura, no estoy en absoluto de acuerdo. Hubo gente (no yo …) que se implico activamente y hasta pago con su vida la lucha anti-franquista, si eso hubiera sido lo “normal”, Franco no habria durado lo que duró. El merito que si tuvo la sociedad catalana (de cualquier color politico) fue haber luchado por las libertades sin tener sangre de inocentes en las manos …Esto no lo pueden decir otros …me hubiera gustado que la memoria de elefante de la que presumia Sr. David Fernandez de la CUP en la investidura hubiera hecho mencion a las victimas colaterales de la lucha del nacionalismo vasco en Catalunya (entre otras, las de Hipercor, la caserna de Vic, o el asesinato de Ernest Lluch)

      (6) Cuando habla de “esta desgraciada region del mundo” se refiere a Catalunya? creo que ud. viaja poco … dese un salto por America Latina, Asia …aun en mi ignorancia, que asumo al estilo de Socrates en lo de que “solo se que no se nada”… creo que los problemas “identitarios” de Catalunya son un lujo en una sociedad en la cual comer dos veces al dia es mision imposible.

      (7) Para acabar, le resumiria en que la actual crisis, la de Catalunya, la de España, la de Italia, la de Portugal, la de Irlanda, la de Grecia, la de Chipre,.. la de donde ud quiera no tiene nada que ver con soberania o no. Podemos enfrascarnos en ese debate y escupirnos mutuamente cifras y porcentajes de quien hace mas o menos, peor o mejor …en mi modesta (e ignorante) opinion el origen de la misma esta en irresponsabilidad e impunidad de las elites politicas/economicas de nuestras sociedades y la solucion no vendra hasta que no entendamos la necesidad de regenerar la cosa publica…el debate actual soberanista/unionista es solo (una mas) cortina de humo.

     • Opina says:

      Aún a riesgo de que nos acaben echando por monopolizar el hilo, considero necesario aclarar algunas cosas sobre mis anteriores escritos. Lo haré siguiendo el mismo orden de epígrafes, aunque debo advertirle que como usted no ha utilizado ningún apartado 3), también yo me lo saltaré y pasaré del 2) al 4).
      1) No considero que ésta sea una cuestión de creencias, de fe o de mitos, terreno éste que reservo para la religión. Sí considero que se trata de una labor de inferencia lógica e histórica, de un ejercicio de coherencia democrática. Es decir, si se conoce la Historia de los distintos territorios que acabaron conformando primero la Corona de Aragón y más tarde la Monarquía Hispánica y se conoce, así mismo, el funcionamiento de la Monarquía Hispánica antes de 1714, los Decretos de Nueva Planta, el nuevo régimen político administrativo, económico y cultural implantado a partir de 1716, es obvio que cualquier persona intelectualmente honesta debe llegar a la conclusión de que Catalunya constituía un territorio soberano hasta la derrota de la Guerra de Sucesión, todo lo soberano, si usted quiere, que se podía ser en aquella época. Y de la misma manera, si se conoce la evolución del sistema de reparto fiscal y presupuestario español en los últimos 300 años y, más aún, en los últimos 35, si se conoce el papel ejercido por el Estado español sobre la cultura y lengua catalanas en los últimos 300 años y, por ende, la forma en que España ha querido proyectarse culturalmente al mundo, se llega fácilmente a la conclusión lógica y puramente racional de que Catalunya no tiene lugar en un Estado que es y se quiere en versión dominante castellana.
      Y, sobre todo, no considero que sea cuestión de creencias admitir, por pura aritmética y respeto a los textos, que el pueblo de Catalunya ha declarado, muy recientemente, que sí se considera nación con derecho a decidir. Lo ha hecho en estas últimas elecciones de manera explícita, votando a partidos que se presentaron a las elecciones haciendo de ese punto uno de los puntos centrales de su programa: la defensa del derecho a decidir como pueblo, con independencia de la fórmula que después se defienda cuando llegue el momento de ejercer ese derecho. No era la primera vez que Catalunya se pronunciaba al respecto, pero sí la primera en la que la ciudadanía votaba conscientemente en las urnas sobre ese punto, pues las anteriores declaraciones fueron hechas desde el Parlament por los parlamentarios catalanes. A día de hoy, de los 135 diputados, 107 defienden que Catalunya es una nación soberana, es decir, con derecho a decidir por sí misma, sin el concurso de otras voluntades.
      Deje los mitos y las creencias para la fe religiosa o, a lo sumo, resérvelos para aquellos que proclaman que su España tiene 3000 años..
      2) Podría haberse ahorrado todo el epígrafe 2 de su respuesta por gratuito, ya que si usted lee bien mi anterior post observará que en ningún momento me refiero a la derrota de 1714 usando la moderna expresión “pérdida de libertades nacionales”, sino que me refiero a la abolición de nuestras instituciones y constituciones. No elegí esa fórmula al azar, sino precisamente porque entiendo que en aquel entonces, tanto aquí, en Catalunya, como en Castilla, en Francia, en Austria y en cualquier otro país de la época, hablar de libertad nacional como se la entiende hoy es completamente incongruente. Conceptos como soberanía, ciudadanía, libertad, nacionalidad no significan lo mismo ni tienen la misma fuente de legitimidad hoy que en el siglo XVIII, es obvio, pero ello no es óbice para afirmar que Catalunya era, hasta la derrota de 1714 y sin ningún género de dudas, tan soberana como pudiera serlo el Reino de Castilla o Francia. Y que conforme a lo que en aquel entonces se entendía por pérdida de soberanía, esa soberanía se perdió con aquella derrota. Una guerra en la que, como en todas las guerras, hubo minorías que eran partidarias del bando contrario. En ambos bandos las hubo. Pero una guerra en la que no sólo participaron las clases dirigentes catalanas, a menos que usted quiera concederme que del lado castellano y francés también fue cosa de sus clases dirigentes. Una guerra tras la cual, insisto, las Cortes Catalanas acabaron siendo abolidas, como abolidas fueron las Constituciones, como abolido fue el sistema de organización administrativa territorial del Principado, como abolido fue todo el Derecho Público, penal y tributario catalán y todo ello fue sustituido por las leyes de Castilla y por la organización territorial marcada por las Cortes de Castilla. De hecho, los destinos de Catalunya dejaron de ser decididos por las abolidas Cortes Catalanas con su peculiar sistema de pacto con el rey y pasaron a ser regidos por las Cortes Castellanas transformadas, a partir de entonces, en Cortes españolas. De la misma manera que usted no puede negar, a la luz de las numerosas fuentes originales que se conservan en los archivos históricos, que la lengua catalana fue objeto de prohibición en todo el ámbito público, desterrada de la administración y de la enseñanza y que el clero catalán fue sustituido por clero castellano. Y todo esto equivale a lo que hoy entenderíamos como pérdida de la soberanía.
      4) ¿Qué me quiere decir al nombrarme a esos catalanes que han intentado encontrar encaje de Catalunya en España a lo largo de estos últimos siglos? Viendo cómo acabaron y lo mal atendidas que fueron sus propuestas, creo que queda todo dicho ¿no? Pero si aún no bastara, dígame: ¿acaso me propone que sigamos batallando por cambiar y “modernizar” una España? ¿De verdad cree que lo mejor para los catalanes y para los españoles es seguir malgastando nuestras mejores energías en un esfuerzo que se ha demostrado hasta la saciedad cuán inútil y estéril es? ¿Tantos años de política de “peix al cove” nos han servido para algo más que para llegar al actual estrangulamiento de las finanzas de la Generalitat, para llegar al actual mapa de infraestructuras radiales y fuertemente centralizadas o para llegar a… la Ley Wert? Es decir, para regresar a la casilla inicial del tablero de juego. Una y otra vez. Sinceramente, creo que España se merece ser la nación que desea ser, esa nación más bien centralizada en torno a un Gran Madrid, culturalmente homogénea y en la que todos sus ciudadanos se sientan orgullosísimos del legado cultural castellano, de su lengua, su himno y su bandera. España no quiere ser cambiada y está en su derecho. Nos lo ha dicho por activa y por pasiva. Y, finalmente, lo hemos entendido, eso es todo. Por consiguiente, nuestras energías han de rentabilizarse mejor poniéndose al servicio de la construcción de nuestro propio estado, de un estado que no nos sea hostil ni intente cambiar lo que somos o residualizarlo; un estado que esté plenamente al servicio del desarrrollo de todo el potencial económico y cultural que Catalunya posee.
      5) Su lenguaje y su iconografía delatan su nacionalismo español (y se lo digo con una sonrisa amable, sin ánimo de menosprecio, con camaradería, incluso). Yo conocía y estimaba a Ernest Lluch y lamento profundamente su asesinato a manos de ETA. Y repito, de ETA, de una banda terrorista, no, como usted dice, del nacionalismo vasco. Convendrá conmigo en que la existencia de los GAL no convierte a todo el resto de españoles que aman a su país, su bandera y su lengua castellana en asesinos o terroristas, ¿verdad? Con todo el respeto que me merecen las víctimas de cualquier banda terrorista, sinceramente, el discurso del portavoz de las CUP versaba sobre temas muy distintos al conflicto que el Estado español haya podido librar contra ETA. A mí me preocupa muchísimo más la utilización populista, demagógica e ideológica de las víctimas del terrorismo que repetidamente realizan ciertas fuerzas políticas en beneficio propio. Me parece sencillamente obsceno. Sobre todo, porque cuando se trata de asesinatos terroristas, no están tus muertos o mis muertos, sino que todos los muertos son nuestros, es decir, de los demócratas.
      6) Mal de muchos, consuelo de tontos, supongo que es lo que usted me propone al decirme que hay muchos otros países del mundo en circunstancias bastante más trágicas que las que han afectado a Catalunya, ¿no? ¿Qué quiere que le diga, que sí? Pues claro que hay numerosas zonas del mundo en circunstancias que ni españoles ni catalanes hemos conocido jamás y espero que no tengamos que conocer. Y ello no quita que Catalunya, como nación, haya tenido un devenir histórico más bien desafortunado hasta ahora, en parte, por supuesto, por errores propios, fundamentalmente de sus clases dirigentes. Pero, si quiere, podemos ver el vaso medio lleno en lugar de ver el vaso medio vacío. Hasta cierto punto, es admirable que este pequeño rincón del mundo haya sobrevivido como nación después de todos los intentos, algunos muy violentos, muy represivos y muy prolongados en el tiempo, que se han hecho para conseguir su disolución y desaparición por alguno de los agujeros negros de la Historia por los que han desaparecido otras entidades nacionales. Pero ningún pueblo puede conformarse meramente con existir a contracorriente. Todo pueblo tiene derecho a querer desarrollarse hasta donde sus capacidades se lo permitan.
      7) Que estamos ante una crisis sistémica que traspasa las fronteras del Español es algo que nadie, a día de hoy, puede negar. Que el Estado español tiene, además, ciertos defectos de fábrica que no le permiten enfrentar y superar esta crisis con la misma solvencia con que otros países de más al norte lo están haciendo, también creo que es una evidencia innegable. Que, además, tampoco debería ser objeto de debate que aunque no estuviéramos inmersos en esta grave crisis sistémica, el nuevo escenario y las nuevas reglas de juego impuestos por la globalización plantea retos para los cuales hay que estar muy preparado. En estas circunstancias, tener o no tener los instrumentos propios de un estado soberano para dedicar todos los recursos que los catalanes somos capaces de generar a la resolución de las necesidades de los ciudadanos de Catalunya, tener o no tener la plena capacidad legislativa y normativa para hacer frente a todo lo que conlleva esta crisis, tener o no tener la posibilidad de usar herramientas que sólo están al alcance de los estados para incentivar el crecimiento, la exportación, la internacionalización de la economía y potenciar su competitividad… no sólo es “conveniente”, sino que, como sucede en el caso de Catalunya, es completamente indispensable. Y es doblemente indispensable cuando está claro que el estado en el que por ahora estamos incluidos, se comporta como un estado cuyos intereses no sólo no coinciden con los intereses y necesidades de la ciudadanía catalana, sino que, a menudo, incluso persigue intereses claramente contrarios y que nos hunden aún más en la crisis. La independencia, querido amigo, es nuestra única opción no sólo para poder salir de esta crisis, sino también la única opción de organizarnos de manera que en el futuro no tengamos que vernos arrastrados, una y otra vez, a supeditar nuestros intereses a los intereses divergentes de un Estado español cuya cultura del poder y de la economía es netamente antagónica con la nuestra; un Estado español que tiene en su triste haber el de ser el estado europeo que más veces ha incurrido en quiebra y suspensión de pagos de toda la Historia.

 4. quel says:

  Diuen que hem de parlar de l’atur? I què podem fer els catalans si la reforma laboral,la reforma fiscal i absolutament TOT està en mans del poder instal.lat al Palco del Bernabéu? Podem els catalans posar un impost a les SICAV del 30% enlloc de l’1%? NO. Podem posar la dació en pagament? NO. Si voleu que el Govern de Catalunya parli de l’atur, se li han de donar les eines necessàries per exigir-li responsabilitats. I sinó,calleu sisplau. I si l’Hospitalet vol ser espanyol que ho sigui. Barcelona -la capital catalana- és independentista. Això vol dir que l’Hospitalet pot fer el que vulgui, i si volen usar els hospitals i serveis catalans Espanya haurà de pagar-los. No hi ha cap problema -almenys per a molts independentistes- en acceptar que les colònies espanyoles a Catalunya continuin sent colònies fins que els seus ciutadans vulguin.

  • pdruskin says:

   Respectant totes les opinions, veig mes proper a l’Oriol Pujol del PP en les questions de fons que de la CUP, aixi que hem d’anar amb compte amb les comparacions i “transversalitats”del projecte soberaniste.

   Un altre punt, de veritat creieu que val la pena una Catalunya dividida entre la Catalunya “catalana” i la de “altres”… aixo es una novetat, ben trist.

   Per ultim, un projecte de llarg termi i de alta complexitat como es el d’establir un estat sobira…es pot tirar endavant amb el 55% dels vots? Sincerament tinc els meus dubtes…

 5. jpruneda says:

  Crec que és una bon anàlisis de les formes que apareixen a la superfície del procés. Però també hi ha les forces de fons, que no necessàriament es noten en les formes exteriors, però que poden ser decisives. Al meu parer, i tot intentant entendre les forces de fons, crec que l’anàlisi pot ser criticable, en el sentit de completat, en el següent:

  1- no explica perquè l’espanyolisme és tant burro i ens fa la feina, i més que ens la farà (crec). Amb una visió d’esquerra la crisi és una estafa, per robar més i compensar la reducció de beneficis per haver arribat ja als límits del planeta. En versió local, la dreta neocon, que porta des dels 80 d’hegemonia cultural, i li ha menjat al coco a la socialdemocràcia… ens necessita als independentistes com a enemics, per la seva cortina de fum que els ha de permetre guanyar eleccions sense una alternativa de govern i seguir privatitzant. Perfereixen enfonsar el país, Catalunya primer, abans de tancar la mina dels ous d’or. És la ‘casta extractiva’ del PPPSOE que diu en Cèsar.

  2- El desplaçament del centre de gravetat del catalanismes a les classes mitjanes emprenyades, que és el que ha permèr l’aparició d’un tercera força política catalitzadora de l’etern enfrontament d’unionistes i sobiranistes, té més importància a mitjà termini:
  — per una part té pes electoral suficient com per guanyar un referendum: amb el 55% en fem prou, o no?
  — la exclasse obrera baixa castellanoparlant ja nó és el centre hegemònic de la sociologia del país, és ara un actor més, que si vota unionisme de li pot donar per descomptat i guanyar igualment la independència, i, sobretot, ja NO TÉ PROJECTE, perquè moralment no passava d’un consumisme victimista. És a dir, el Baix Llobregat és una comarca més, que pesa força, com tantes altres comarques… no és més que un més entre molts. Ja no fa por. Els seus fills, que sí volen projecte pel país, s’han hagut de fer independentistes. Hi no hi ha perill de que el PP els arrecli res.

  3- El problema de veritat és que la independència és un projecte d’esquerra, transversal, centrat en classes mitjanes en procés d’empobriment pel salari indirecte que els retallen. I això no està del tot traduit a les formes polítiques… però si hi ha democràcia no cal patir pels reconciliadors. Duran seguirà a Mas encara que el donin pel cul; fora de la coalició no es menjaria un rosco; la Caixa i la Vanguardia, també faran el que podràn, aprofitaran els baixons… però només ocupen en el poder els espais que ens deixem prendre. Només tenen influència fora de la democràcia… cosa que ja els agradaria prou… com sempre. Però al final s’adapten a tot

  4. Si l’esquerra aprofitem el que de bó ha aportat l’onada cultural neocon en l’evolució de mentalitat (en comptes de suspirar -“contra les retallades”- per un passat estat del benestar per nosaltres i malestar per a la resta del món), el projecte emancipatori serà invencilble dins la democràcia. Aquest article ho sintetitza molt bé al meu parer: “…en els principis d’austeritat, una gestió empresarial en el funcionament de l’administració, un marc laboral flexible, una atractiva fiscalitat sobre empreses i un estat del benestar amb mínims desincentius…”. En una terra ja globalitzada, i una crisis profunda de traspas de límits que és com el diluvi universal, tenir un estat propi per una societat cohesionada i cosmopolita, que respongui a una nacionalitat real, oberta i cosmopolita, és com dotar-nos de l’arca de Noé, per sobreviure amb tot el nostre capital social fins que amaini la tempesta i es pugui arribar, així organitzats, a algun dels futurs bons ports, quan surtin de sota les aigües. Potencialitats tothom està d’acord que en tenim. I no són potencialitats a costa de ningú (si no ens les podem cultivar es perdran enmig del diluvi).

Déjanos tu comentario crítico!

Top