Atrévete a Opinar

La independència de Catalunya. El procés sobiranista en l’escenari actual.

By on 17/08/2014 in Catalunya with 4 Comments

Després de destacar la situació actual i els requeriments per aconseguir la secessió, a continuació analitzarem gràficament i per estadis  com es pot arribar a la independència des de l’escenari actual.

Premisses

El diagrama assumeix les següents premisses:

 

 • La ruta per la independència. L’anàlisi no té en compte totes les variables polítiques possibles a Catalunya en els pròxims 18 mesos. Només les que, segons els autors, poden fer arribar a un escenari d’ independència real en l’escenari actual. Per exemple, en qualsevol punt del procés, es podria arribar a una solució híbrida, un acord entre el govern català i el govern espanyol sobre fiscalitat o competències, la famosa ‘tercera via’. El diagrama analitza únicament quin són els requeriments per arribar la independència real des del punt de partida actual.

 

 • Ruptura. Per aconseguir fer una consulta, un referèndum d’independència, o una DUI, cal trencar amb el marc constitucional espanyol, doncs la legalitat existent a Espanya no permet la secessió, i no existeix en l’escenari actual una correlació de forces a Espanya per canviar el marc constitucional en aquest sentit.

 

 • DUI. La Declaració Unilateral d´Independència no és un substitut de la consulta. Hi hagi consulta, referèndum o majoria parlamentària, igualment la independència s’ha de declarar.

 

 • Independència real. La declaració d´independència no implica la independència real. La sobirania significa control efectiu sobre el territori i reconeixement en l’escena internacional. Una DUI no és suficient per aconseguir la independència i l’anàlisi descriu quins haurien requeriments per passar de la declaració d’independència a la independència real. Tots els escenaris pel control efectiu sobre el territori passen pel concurs d’Espanya.

 

 • Espanya mai acceptarà voluntàriament la independència. Si bé per la independència real cal el concurs d’Espanya, aquesta mai acceptarà voluntàriament la secessió de Catalunya. Només si es reuneixen les condicions descrites es podria aconseguir forçar a Espanya a acceptar la independència real.

 

 

Diagrama

La independència de Catalunya. Gràfic del procés sobiranista. Diagrama

La independència de Catalunya. Gràfic del procés sobiranista. Diagrama


Matrix

La independencia de Catalunya. El proces sobiranista. Matrix descriptiu

La independencia de Catalunya. El proces sobiranista. Matrix descriptiu

 

Matrix de la independència

 

Conclusions

Hi ha diferents rutes que podrien portar a la independència en l’escenari actual. Però totes elles passen per certs requeriments imprescindibles:

– Ruptura amb el marc constitucional espanyol.

– Mobilitzacions populars continuades amb conseqüències econòmiques.

– Mediació internacional.

Aquests són els requeriments imprescindibles i a aquests objectius s’haurien de destinar tots els esforços i energies dels sectors genuïnament independentistes.

El punt de partida és optimista, doncs mai en el passat recent s’havien reunit tantes condicions que permeten aconseguir la independència en l’escenari actual.

Alhora, però, el punt de partida és pessimista. Per aconseguir la independència cal trencar amb el marc constitucional espanyol i sembla molt improbable que el govern actual lideri la ruptura. Les constants crides a la ‘legalitat de la consulta’ amaguen el fet que una consulta sobre la independència  mai es podrà fer dins la legalitat espanyola.

Només una diferent correlació de forces sobiranistes amb assumpció de la necessitat de ruptura, un increment del nivell de mobilització popular, una major determinació dels partits polítics i l’assoliment de suports internacionals podrien conduir un procés de ruptura que es culmini, en primer lloc, amb una declaració d’independència i, en segon lloc, amb l’assoliment de la independència real.

 

Constantí Segarra

Boxedpress.com

Estem a Facebook i a Twitter.

Tags: , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 4 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Martí says:

  Sembla que tots els camins ens porten a la DUI. L’estat espanyol també contempla aquesta possibilitat i està tancant totes les portes internacionals.
  La ‘legalitat’ de la consulta mai serà espanyola (si cal, ja treuran alguna resolució ad hoc).
  Una Dui és una mala solució, per molt que s’hagin fet tots els passos previs de manera escrupulosa.

  Per Catalunya obriria un periode veritables incerteses que només es podrien assumir amb la perspectiva d’un futur a mitjà i llarg termini molt millor. (que, dit sigui de passada, el rumb que porta Espanya no és aquest, precisament).
  La desestabilització política i econòmica que suposaria una Dui per l’estat espanyol podria ser molt important i sembla que no se’n adonen.

  Enlloc de proposar un pacte econòmic tipus concert basc i una no-ingerència en competències transferides (com ara llengua), continuen pel camí contrari.
  Aquesta hipótesi (concert+ blindatge) desactivaria el 80% del procés i, en conseqüència, la independència tornaria a ser una opció minoritària.

  La meva opinió és que tard o d’hora, això és el que passarà. Els catalans continuarem sent coneguts i saludats amb els espanyols.
  Si es hagués fet abans, quan tocava, a més seriem amics.

 2. Enhorabona, Martí, per tota la feinada que has fet d’aclarir els camins que hi ha fins a la independència. Ara el que cal és enviar un gran missatge el proper 11-9 a tot el món que a Catalunya anem de debò cap a l’estat propi.

  • Martí says:

   Em sembla que des dels galgos i els podencos, ningú pensa que n’hi hagi un altre de camí.
   Una felicitació (sense ironia) a l’articulista que ha sabut esquematitzar amb certesa com tenim el panorama.

 3. max says:

  anado la misma pregunta de siempre a la que no habeis aun dado respuesta. es mas, la voy a partir en tres partes, a ver que: 1) los que estais hablando trabajais? dependeis del sueldo que alguien os deposita en vuestra cuenta bancaria o, alternativamente teneis vuestra empresa¿ 2) los que estais hablando teneis compromisos con bancos? teneis prestamos, hipotecas, etc? 3) que pasara con las empresas que estan en catalunya y que tienen una serie de compromisos de breve termino con bancos, que a la vez depienden de la estabilidad del mercado que a la vez depiende tambien de la claridad y estabilidad del sistema politico¿
  aunque me pareceis un poco irresponsables y inmaduros, siguo intentando entender vuestro punto de vista.

Déjanos tu comentario crítico!

Top