Atrévete a Opinar

La lliçó del 24M: L’independentisme ha de liderar la lluita contra l’austeritat

El món convergent considera un fracàs pel procés la “caiguda” de Barcelona a forces “no sobiranistes”. Aquest discurs, que lliga la sort del procés amb el suport electoral d’un partit concret és contraproduent per l’independentisme.

És justament el contrari. És el fet que l’independentisme hagi estat liderat per forces pro-austeritat el que ha permès obrir un espai electoral anti-austeritat que no està liderat per l’independentisme explícit.

És normal que CiU hagi desenvolupat aquesta tàctica: és la que li permet tenir segrestat el procés sobiranista, liderant-lo, mentres neutralitza el debat de política econòmica tot desenvolupant l´austeritat.

Hi ha una part de la dreta catalana que aprofita el procés per seguir la seva agenda. I hi ha una altra part que potser sí que és genuinament independentista, però que supedita el procés al suport electoral de CiU.

Des del Novembre de 2012 al 24-M, el procés sobiranista ha avançat, però el lideratge de CiU ha estancat el procés limitant tant el suport popular com en ruptura amb la legalitat espanyola. Un procés pivotat des de l’esquerra ha de permetre superar aquests dos punts.

L’independentisme només serà completament majoritari quan la població interpreti l’estat propi com a un mecanisme per aturar l’austeritat, tornar al creixement i salvar l’estat del benestar.

Aquesta lliçó no prové només del 24-M. La victoria del Partit Nacionalista Escocès a principis de maig es deu justament, a la narrativa anti-austeritat de l’independentisme.

banderes esteladesSi bé ERC i la CUP han repetit la narrativa de la indestriabilitat de l’estat propi amb la justícia social, a ulls de molts votants s’ha fet massa seguidisme a CiU, permetent l’obertura d’espais electorals que prioritzaven la lluita contra l’austeritat.

Cal prendre bona nota del 24-M, doncs s’han creat les condicions per un re-alineament del sobiranisme per posicionar-se al costat de la unitat popular contra l’austeritat i un nou model de bon govern i democràcia participativa.

De fet, la suma de vots d’ERC i CUP a les municipals ha estat de 720mil vots, superant els 667mil de CiU. L’independentisme d’esquerres torna a ser majoritari com a les europees, i això sense contar el vot independentista a candidatures d’unitat popular i sense descontar el vot no independentista a CiU.

Però l’independentisme d’esquerres no s’ha de limitar a mantenir-se en aquestes posicions, sinó adonar-se del potencial electoral del 24-M per configurar els canvis pertinents en narrativa i fórmules electorals per blindar que sigui l’independentisme qui lideri la lluita contra l’austeritat.

En primer lloc, cal parar de repartir carnets de “bon independentista” a la gent i entendre que Ada Colau i Barcelona en Comú son aliats imprescindibles per consolidar a Catalunya un procés de ruptura amb Espanya. Cal abraçar sense pors l’esquerra rupturista, doncs justament serà la lluita ideològica d’identificar la independència amb la justícia social el que permeti una estratègia de ruptura unitària.

ERC ha d’enterrar definitivament la llista unitària amb CiU i ha de girar clarament a l’esquerra.

I la CUP, si bé ha demostrat que la feina de formigueta està molt bé amb els bons resultats obtinguts, ha de veure que el 24-M ha confirmat també l’existència d’una finestra d’oportunitat en que les forces contra l’austeritat poden assolir el poder.

L’independentisme ha de posar-se al davant de les aliances necessàries per un programa que lligui secessió i la lluita contra l’austeritat i que assumeixi que existeix una finestra d’oportunitat oberta per aconseguir el poder. Alhora, només des d’un front anti-austeritat amb forta mobilització popular es poden tenir les garanties que, aquesta vegada sí, es trenqui amb la legalitat espanyola i s’aconsegueixi la independència.

Si algú ha de liderar una candidatura d’unitat popular contra l’austeritat pel 27-S amb possibilitats de guanyar i d’arribar fins al final, ha de ser, aquesta vegada sí, l’independentisme.

El 24-M ha creat les condicions perquè l’independentisme giri a l’esquerra. Per maximitzar les possibilitats de victòria, cal que el sobiranisme encapçali la lluita contra l’austeritat.

Constantí Segarra

Boxedpress.com

Estem a Facebook i a Twitter.

Tags: , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

Déjanos tu comentario crítico!

Top