Atrévete a Opinar

L’acord entre CUP i JxSí, una oportunitat perduda?

By on 11/01/2016 in Catalunya with 1 Comment

Carles PuigdemontL’acord d’investidura dóna la raó al sector de la CUP que estoicament mantenia la posició de força de no investir Mas. Si s’hagués apostat per l’altra opció, Artur Mas encara seria el president. Han desenvolupat una teoria de jocs amb molta pressió i han guanyat.

Com ja s’apuntava en aquest article del 23 de Desembre,  no es podia descartar que “a última hora fins al 9 de Gener, i tenint en compte que CDC és el menys interessat a una nova convocatòria electoral, presentin un candidat alternatiu a Mas”.

Alhora, però, l’acord evita les eleccions del 6-M, que haguessin suposat, probablement, un gir cap a l’esquerra.

  • Junts pel Sí no s’hagués repetit i ERC hagués superat CDC.
  • Els Comuns haguessin participat a les eleccions, inclús guanyant, aportant discurs sobiranista i massa de diputats a l’actual CSQEP.

Per primera vegada en la història autonòmica catalana s’obria una finestra d’oportunitat per una majoria parlamentaria rupturista i anti-austeritat, amb la suma d’ERC, Comuns i CUP, que hagués apartat definitivament a la dreta del lideratge del procés i que hagués alineat, definitivament, l’independentisme amb la fi de l’austeritat i amb guanys materials per la població, elements necessaris per superar el 50%. Aquest sí que seria un mandat democràtic infinitament millor que el 27S.

Inclús amb un altre president, la dreta segueix controlant les palanques del poder, justament quan la correlació de forces no és la del 2012. Com es va mostrar en les municipals i espanyoles, CDC està en caiguda lliure.

Dit això, és cert, però, que la campanya difamatòria del Camamilla Party estava esmicolant la CUP. Més que la campanya de la dreta, el que més mal ha fet ha estat la divisió interna: els articles públics i les dimissions. Era difícil convèncer a la majoria de l’independentisme de la necessitat de fer el gir a l’esquerra i finalitzar amb el segrest que té CDC del procés, quan es mostraven públicament tantes diferències internes.

La política comunicativa de la CUP ha estat dolenta i, sobretot, ha estat canalitzada pels mitjans mediàtics dretans. La batalla per la hegemonia ha demostrat la necessitat que la Unitat Popular requereix un mitjà comunicatiu de masses (no un setmanari o portals online, sinó un Diari de veritat on desenvolupar la lluita ideològica).

Alhora, ha faltat visió estratègica de tot el procés negociador: explicar perquè cal el gir per superar el 50%, perquè cal lligar secessió i fi austeritat, perquè cal vetar els membres del Govern dels Millors. Alhora, és necessària la cohesió interna, sobretot de les cares més visibles i dels representants populars.

Les múltiples organitzacions que formen part de CUP-CC han de fer un plantejament de la necessitat d’un clar lideratge i enfortiment d’una organització estratègica comunista que obtingui, de cada moviment tàctic, un apropament clar als objectius de la Unitat Popular.

L’acord és ara un fet. Cal defensar l’estratègia actual i el xoc institucional amb Espanya. Alhora, però, en paral·lel, és moment de rearmar-se, millorar la posició comunicativa i estratègica i acumular forces per quan torni a renovar-se la batalla amb la dreta neoliberal, que és inevitable.

Un cop enviat Mas a la història, cal romandre bel·ligerant amb l’austeritat, seguir creant contradiccions internes a JxSí i provocant les aliances necessàries per a una mobilització continuada i una majoria rupturista popular que trenqui amb el marc constitucional espanyol, aconsegueixi la secessió i la transformació social.
Constantí Segarra

boxedpress.com

Tags: , , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There is 1 Brilliant Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. Ferran says:

    Només parlem de les CUP, però per a mi l’actuació d’ERC ha estat de pena, deixant sola les CUP davant tota la pressió i abandonant tota posició dins de JxS, deixant que CDC la monopolitzés

Déjanos tu comentario crítico!

Top