Atrévete a Opinar

L’operació Duran en marxa: és l’hora dels fets consumats

La dimissió de DyLL de la presidència de CiU i de la comissió d’exteriors del Congrés dels Diputats és una operació planejada amb anterioritat que té com a objectiu dinamitar el procés sobiranista i fer de Duran el màxim representant del bloc del ‘No’ que competiria amb marca pròpia a Catalunya.

Duran i LLeida espanyaLa narrativa del ‘torpedo’ és intentar aïllar Artur Mas de la centralitat política, escurar-lo a la radicalitat, i culpar els recents resultats electorals a la deriva sobiranista.

La operació compta amb el beneplàcit de Madrid, del lobby del Pont Aeri i del grup Godó, que eixample el divorci amb el President. Està per veure encara si Duran serà capaç de mantenir-se al capdavant del grup parlamentari al congrés, si aconseguirà que tota UDC trenqui amb CDC o només s’emporti els mes lleials, i si PP i PSC s’obriran a una candidatura unionista encapçalada per Duran, així com aquesta s’acaba formulant.

Artur Mas i CDC no haurien de cedir aquesta vegada. S’hauria de desbancar Duran de líder del grup parlamentari a Madrid. I no tenir por al trànsfuga: ni tots els titulars de La Vanguardia podran treure el sobiranisme de la centralitat majoritària.

On existeix un perill, existeix una oportunitat. I és hora que el procés aprofiti aquesta oportunitat i avanci a fets consumats cap a la independència de Catalunya.

Cal aprofitar que ja no hi ha Duran per accelerar amb més energia. El procés portava massa temps acceptant tenir un cavall de Troia a les seves files que el relentia, posava pals a les rodes i buscava, dia si dia també, la reconciliació amb Madrid. Fou principalment degut a la pressió de Duran que es va decidir la doble pregunta pel 9-N enlloc de la pregunta normal ‘a la escocesa’. Sense Duran, aquestes cessions son ja innecessàries.

Amb l’adequada determinació, i amb una optima conducció de la majoria social, el procés té el nivell de maduresa i centralitat política que permet seguir endavant sense Duran, sense el PSC de Navarro i assumint la oposició frontal del PP, Ciutadans i l’stablishment econòmic i mediàtic.

Per això cal preparar-ho bé i parar d’improvisar.

El govern escocès va treure el passat novembre el ‘llibre blanc’ de la independència, un document de 650 pagines on exposava com seria la transició cap a un estat propi si sortia el ‘SÍ’ al referèndum.

A Catalunya, no només el govern no ha escrit el full de ruta a 5 mesos de la consulta. Sinó que, a més, tenim el problema que Espanya no reconeixerà els resultats ni una proclamació. Per tant, el full de ruta català hauria de ser encara molt més complet i tenir en compte la necessitat de reconeixements internacionals, i tenir molt clares les estratègies per aconseguir el nou estat.

Existeix el Consell de Transició Nacional que, si be ha fet una bona feina, li falta múscul i no ha cobert totes les àrees. El que caldria és que el govern prepari, anticipi, difongui i executi el seu propi full de ruta i que inclogui totes les àrees necessàries pera aconseguir la viabilitat del procés, des dels reconeixements a la regulació bancaria, passant per l’autonomia fiscal i energètica i al control de facto del territori.

Hi ha qui diu que encara no toca. Altres creuen que tot vindrà automàticament. La veritat es que s’està improvisant perquè molts líders (incloent el mateix Duran) tot el que volien i esperaven era una proposta espanyola de millora del dèficit fiscal i, per tant, troben innecessari construir les optimes i necessàries estructures d’estat pel bon funcionament des del primer dia.

Però si el procés va de debò, sense la llosa d’en Duran ja no hi ha excuses per no anticipar-se a tots els possibles escenaris i preparar-se per cobrir qualsevol ‘gap’ entre l’estructura actual i la necessària pel funcionament de l’estat.

Si cal noves eleccions avui per desmuntar l’operació Duran i reforçar el procés, benvingudes. Unes eleccions anticipades convocades el mes aviat possible aconseguirien avortar la operació Duran i mostrarien un Parlament on tant el PSC com UDC tindrien molta menys representació i on les forces sobiranistes aconseguirien una amplia majoria per afrontar amb força la consulta amb clar mandat electoral i legitimitat democràtica reconeguda arreu.

Si enlloc de fer eleccions es proposa un govern de concentració nacional amb les forces sobiranistes, benvingut. El mes important avui és tenir un govern que estigui genuïnament preparant i preparat pera aconseguir un nou estat en els propers mesos i que assumeixi que la independència només s’aconseguirà amb una ruptura democràtica, ja sigui amb la consulta encara que estigui prohibida, ja sigui amb una proclamació unilateral.

L’unionisme està jugant les seves darreres cartes. És el moment que el govern compleixi les majoritàries aspiracions populars. Sobretot, que no sigui que caiguem perquè no ho tenim preparat, perquè no ho hem donat tot.

 

Constantí Segarra

Boxedpress.com

Estem a  Facebook i Twitter.

Tags: , , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There Are 2 Brilliant Comments

Trackback URL | Comments RSS Feed

  1. vado says:

    El procés li falta sensibilitat social. A CDC hi ha un sector tèrbol que generen desconfiança pels seus antecedents (Crespo, Pujol, Prat, etc..), i apostar per una menor desigualtat social

  2. perepons says:

    El procés és mort, i més val que sigui així perquè sinò acabarem en una guerra civil entre catalans.

Déjanos tu comentario crítico!

Top