Atrévete a Opinar

Qui té més por a noves eleccions?

By on 11/10/2015 in Catalunya with 1 Comment

El resultat de les negociacions entre Junts pel Sí i la CUP dependrà de qui aconsegueixi convèncer l’altre que menys por té a unes noves eleccions.

Felip PuigEls darrers dies, en l’enèssima pressió que el Camamilla Party està exercint sobre la CUP s’està repentint que Convergència no té por a noves eleccions i que prefereixen noves eleccions a trobar un candidat que no sigui Artur Mas. 

Però és cert això?

La CUP és ara clau per l’aritmètica resultant del 27s, i podria perdre aquesta posició de força en una incerta nova convocatòria. Sobretot si s’aconsegueix consolidar el relat del Camamilla Party, els tertulians del qual ocupen les principals veus sobiranistes als mass-media, que la CUP és la culpable de fer descarrilar el procés i haver de tornar a les urnes.

Ara bé, els “hooligans” estan perdent credibilitat narrativa i la CUP podria ser premiada per la seva coherència d’evitar investir la persona que es vanagloriava d’estar aplicant l’austeritat més severa al Sud d’Europa, i recollir encara més vots d’ERC, de CSQEP i, inclús, frenant l’augment de Ciutadans.

Els pros i contras de Convergència, en canvi, semblen més durs. Si hi ha noves eleccions, es re-iniciaria el debat de repetir la llista de Junts pel Sí o no. Ara, però, sense la amenaça de “o llista única o no convocatòria”, doncs les eleccions ja no depenen del President en funcions sinó d’assolir un acord abans del 9 de Gener. El fet que el 20-D es vagi en llistes separades és una senyal del que podria passar en unes hipotètiques noves eleccions i una oportunitat per veure la correlació de forces dins de Junts pel Sí.

Si Junts pel Sí repeteix la coalició amb Mas de presidenciable, la CUP recolliria encara més vots, augmentant la seva posició de força vers Junts pel Sí.

Si Junts pel Sí no repeteix i ERC es presenta de forma separada amb un discurs nítidament advers a la austeritat i de la necessitat d’augmentar el perímetre de l’independentisme, és molt possible que la suma de diputats d’ERC i la CUP sigui superior a la de CDC, minimitzant les possibilitats de que la presidència recaigui en un convergent. És més, si per tal d’aconseguir la investidura de Mas intenten arribar a un pacte in extremis amb el PSC després de les eleccions Generals, es consolidarà la visió que l’astut Mas vol mantenir la presidència a qualsevol preu.

Aquesta realitat és plenament assumida per CDC, d’aquí voler aparentar que no fan por unes noves eleccions, i la insistència d’ aconseguir la presidència per a Mas per tots els mitjans, fins i tot acceptant part del calendari i programa de la CUP.

Un cop obtinguda la presidència, i, amb ella, les competències exclusives de crear govern i tornar a convocar eleccions obtingudes, el marge de maniobra, de pressió i de determinació i velocitat en la implementació dels acords presos augmenta molt. Només cal recordar que segons l’acord de CiU i ERC el 2012, la Hisenda pròpia havia d’estar enllestida al primer semestre de 2013.

 

Tots els actors involucrats han de ser conscients que qui més por té a noves eleccions és, en veritat, CDC, i adoptar la seva estratègia negociadora assumint aquesta premissa.

I aconseguir, finalment, un programa de govern que realitzi un gir a l’esquerra i reverteixi l’austeritat per augmentar el suport a l’independentisme a més del 50% i un nou President (o Presidenta) i un nou govern que genuïnament se’l cregui i faci que el gir sigui creïble.

 

Constantí Segarra

boxedpress.com

Tags: , , ,

About the Author

About the Author: .

Subscribe

If you enjoyed this article, subscribe now to receive more just like it.

There is 1 Brilliant Comment

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Pepon says:

  Crec que la essència d’el que vol negociar la CUP no es la més adequada per el temps politic que estem vivim.
  Crec que ara es l’hora de construir majories que permètin tirar endavant el procès.
  Desprès, quan es tingui clar que pressions s’han de fer i quines accions s’han de prendre per tirar endavant es quan tocara definir la Republica Catalana i quines coses s’hauran de fer, que s’haura d’incluir en la nostra cosnstitucio.

  Tenir estructura intelectual sera la clau dels passos que farem d’ara endavant.
  Si la CUP pensa que es mes important la seva coherència que la creacio de la Republica Catalana, llavors estan fen el que cal. Si creuen que lo important es la creacio d’el nostre pais, hauran de ser una mica menys exigents.

  De lo que es tracta ara es de donar “momentum” al procès. De tornar a donar esperança els qui varem votar per la independència, de donar legitimitat a aquest repte que ens hem fixat.

  Si jo estigués en les negocicions, els recordaria que aquesta etapa es la de construir un pais.
  Els hi recordaria que si son capaços de fer adherir CSQEP i dissidents del PSC a aquest moviment, tindrem una majoria de sobres per tirar endavant.
  Que quan comenci el debat constituent sera l’hora de fer sentir la seva veu per que la constitucio sigui un marc suficientment obert perque els futurs legisladors i governants tinguin suficient lateralitat per fer de la nostra republica, la republica de tots els catalans.

  En aquesta frase hi han dos con.notacions:

  1. Fer una constitucio que introdueixi un marc de llibertat; igualitat i solidaritat, respectuos d’els homes i les dones i d’els drets fonamentals.
  2. Que les lleis i reglaments son cosa dels parlaments i no de les constitucions.

  Ara es hora de fer pinya i que tots els qui volen una republica catalana se sentin representats i tranquilitzats.
  Que sapiguen que aixo no s’atura aqui i que no deixarem a ningu sense representacio.

  El percentage obtingut per la CUP no els legitima per fer pressio sobre la resta que son la majoria.
  El seu mandat es facilitar la creacio de la Republuca Catalana perque la gent que representen tinguin veu i vot en la nova nacio catalana.

Déjanos tu comentario crítico!

Top